Oedeem Therapie

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymf) oedeem. Een lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan een gevolg zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefentherapie en massage die het vochtafvoerende systeem bevordert. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid.

Bij oedeemtherapie is geduld een schone zaak. Het duurt even voordat er een blijvend resultaat is bereikt. Als er een stabiele situatie wordt bereikt kan de oedeemtherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om het de situatie stabiel te houden.

Met welke klachten kunt u bij ons terecht?:

Oedeemtherapie is een voor mensen met een aangeboren oedeem of een oedeem die ontstaat na een operatie, bestraling, spataderen of een ongeval, waardoor het gebied rondom de lymfevaten zijn beschadigd.

Oedeemtherapie is een behandelmethode die ingrijpt op de vochthuishouding van het lichaam. De oedeemtherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut die extra expertise heeft met betrekking tot abnormale vochtophoping in uw lichaam.

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Het kan ontstaan als gevolg van ontstekingen, bestraling, hart- en vaatziekten, nierziekten, allergieën, vergiftigingen en veranderingen in de samenstelling van het bloed (zoals eiwittekort).Het gevolg is, dat een arm, been, het gelaat of de romp van het lichaam dikker wordt omdat het vocht niet weg kan. Het doel van oedeemtherapie is vooral gericht op het zo veel mogelijk verminderen of volledig opheffen van het oedeem en op het voorkomen van toename van het oedeem. Hierdoor zullen de bewegingsmogelijkheden van uw arm of been vergroot worden of in ieder geval behouden blijven.

Er zijn verschillende soorten oedeem (lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem) waardoor de behandeling van oedeem mede daardoor bepaald wordt. De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van de verschillende therapieonderdelen:

Manuele lymfedrainage
Compressietherapie
Lymfetaping
Oefentherapie
Adviezen m.b.t. huidverzorging, zelfverzorging, werk en sport
Ademhalingstherapie
Lymfdrainagemassage verschilt sterk van klassieke massage. De handgrepen worden bijzonder mild en in een langzaam ritme uitgevoerd. De massage is oppervlakkig en bedoeld om de huid en onderhuid pompend te vervormen in het natuurlijke verloop van de lymfvaten of – na ingrepen – in het verloop van nieuwe alternatieve afvoerwegen. Om de vorming van alternatieve afvoerwegen te stimuleren moet de behandeling ook op gezonde gebieden van het lichaam (zoals de hals, de liezen, de gezonde borstzijde, de rug en de buik) worden uitgevoerd.

De oedeemtherapeut bekijkt per patiënt welke aanpak het beste is om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen en te behouden. De oedeemtherapeut heeft na de opleiding Fysiotherapie een erkende opleiding Therapeutische (manuele) lymfdrainage en oedeemtherapie gevolgd. Alleen dan volgt registratie in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR). Door de gespecialiseerde opleiding is de oedeemtherapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw oedeem te beoordelen en daar een passend behandelplan bij op te stellen.

  OPENINGSTIJDEN

Maandag 07:30 – 20:00
Dinsdag 07:30 – 17:00
Woensdag 07:30 – 16:00
Donderdag 07:30 – 20:00
Vrijdag 07:30 – 16:00

  0183 – 505 557

DE FYSIOTHERAPEUTEN

Wij stellen ons graag aan u voor

Bert MartensFysiotherapeut, Manueel Therapeut
Ik woon in Vught en rijd elke dag met plezier naar Werkendam om hier te werken als Fysiotherapeut / Manueel Therapeut. Sinds mei 1992 werk ik samen met mijn collega Marijke Goedheer in een maatschap, in eerste instantie op de Hoogstraat en vanaf mei 2007 in het medisch dienstencentrum ‘de Doktershoek’ aan de Raadhuislaan 2-031 in Werkendam.

In 1984 ben ik afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut in ‘s-Hertogenbosch. In 1989 ben ik in Mechelen (België) afgestudeerd als Manueel therapeut (E.S.). Hierna heb ik nog diverse studies, bij-, na- en herscholingen gevolgd. (Manuele therapie SOMT, Orthopedische Manuele Therapie Delft, Manuele therapie Mulligan, Medical taping en diverse andere scholingen/cursussen) In het verleden
Ik sta ingeschreven in het Centraal Kwaliteits Register Fysiotherapie als ‘algemeen fysiotherapeut’ en ‘manueel therapeut’. Hiernaast sta ik ingeschreven in het BIG register onder nummer 59034428404.

Zoals gezegd werk ik met plezier en ik probeer dat ook uit te dragen naar de patiënten/cliënten. Een prettige onderlinge sfeer is naast het kwalitatief en professioneel handelen, voor mij dan ook een belangrijk item in mijn therapeutische begeleiding.

Marijke GoedheerFysiotherapeut, Manueel Therapeut, Oedeem Therapeute
Na één jaar bij verschillende praktijken/instellingen in binnen- en buitenland gewerkt te hebben om me te oriënteren waar mijn interesse binnen de fysiotherapie werk ik sinds 1990 in Werkendam.

Sinds mei 1992 werk ik samen met Bert Martens binnen een maatschap in een praktijk voor fysiotherapie. In eerste instantie aan de Hoogstraat maar sinds mei 2007 in het medisch dienstencentrum ‘de Doktershoek’ aan de Raadhuislaan 2-031 in Werkendam.

Ik ben in juni 1989 afgestudeerd aan de academie voor fysiotherapie in Utrecht. Naast algemeen fysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in Manuele Therapie (opleiding SOMT in Amersfoort), Oedeemtherapie en manuele lymfedrainage (opleiding beiden op Papendal). Hiernaast heb ik nog een aantal cursussen gevolgd o.a. kaakfysiotherapie, bekkenbodemtherapie en medical taping.

Ik sta ingeschreven in het Centraal Kwaliteits Register fysiotherapie en verder ben ik geregistreerd in het BIG register onder nummer 179033670804

Maak direct een afspraak

Vul onderstaand formulier in om een afspraak te maken.

    (Kies uw voorkeur datum en tijdstip voor de afspraak, u wordt z.s.m. terug gebeld)